Badminton

Badminton spada među sportove sa dugom i bogatom povijesnom tradicijom.

Sami počeci te igre mogu se naći još 3500 godina prije Krista u drevnoj Kini gdje se igralo bez reketa – rukama. Tjekom stoljeća postoje razne varijacije, od igre rukama u Kini, malim drvenim reketima u Japanu, nogama u Koreji, pa do modernijih izvedbi sličnih današnjem badmintonu u Meksiku i staroj Grčkoj.

U srednjem vijeku postoje dokazi o igri badmintona u Francuskoj i Danskoj, pa do Engleske, koja se smatra domovinom modernog badmintona. Moderni badminton je nastao kao varijacija igre koju su engleski oficiri donjeli iz Indije, a već 1877. je ustanovljen prvi badminton klub na svijetu.

Iz Engleske badminton se proširio u Irsku, Njemačku, Škotsku, te širom Europe i svijeta, pa je prvih 9 država članica 1934. osnovalo Međunarodni badminton savez (IBF). Danas IBF okuplja 160 država članica u 5 kontinentalnih saveza, dok je badminton od 1992. stalna olimpijska disciplina.

Hrvatski badmintonski savez osnovan je 1991. godine, a odmah sljedeće godine učlanjuje se u IBF i Europsku badmintonsku uniju (EBU).

Badminton klub “Marlex” (nekad BK “Kaj” ) član je Hrvatskog badmintonskog saveza od 1995. godine, o čemu više možete saznati u ljetopisu kluba i na ovim stranicama.

Badminton teren:

 Ispravno serviranje 🙂

Pravila badmintona (PDF)– obavezno proučiti i pridržavati se istih 🙂


Video vježbe:

1. kretanje (rad nogu)

2. udarci

Kvizovi za provjeru znanja 🙂


Sigurno se pitate zašto pernate loptice nisu jeftinije – nisu jer ih nije baš jednostavno napraviti. Kako se izrađuju pogledajte u ovom videu:

Izrada pernatih loptica